Muziek op je huwelijk


Uiteraard moet mijn eerste blogpost over de muziek gaan op jullie huwelijk 🙂

Zoals bij alles heb je in dit thema enorm veel keuze en mogelijkheden.
Is wat wij doen dan het beste? Neen…
Het beste voor jouw huwelijk hangt heel erg af van je persoonlijke smaak, verwachtingen en uiteraard ook budget.
Toen jullie begonnen aan de planning hebben jullie waarschijnlijk een budget opgesteld en misschien hebben jullie wel budget voorzien voor de muziek tijdens jullie grote dag?

Laten we beginnen met de ceremonie.
Het eerste waar je uit moet geraken is het genre. Ga je voor klassiek of eerder voor easy-listening? Of leunt een gospelkoor meer aan bij jullie stijl? Misschien zeggen de spirituele liederen die het kerkkoor zingt je wel iets? Wil je iets instrumentaal en laat je de muziek voor zich spreken of heb je toch liever nummers met een tekst die bij jullie verhaal past?
Sommige mensen vinden het moeilijk om nummers te kiezen. Mijn tip is: zoek het niet te ver!
Neem nummers die voor jullie een waarde hebben. Het nummer waarop jullie voor de eerste keer hebben gedanst. Het nummer waar jullie de eerste kus op hebben gegeven. Het nummer dat jullie helemaal omschrijft, …

Daarna is het belangrijk om te weten wat voor soort uitvoering je wil.
Ga je voor een cd of voor een live uitvoering? Hier is jullie budget doorslaggevend.
Het spreekt voor zich dat een gitarist die zichzelf begeleidt budgettair interessanter is dan een volledig strijkersensemble of voltallig gospelkoor.
Er is niets mis met muziek op cd, maar op jullie grote dag mag het misschien toch iets specialer zijn? Live muziek kan emoties veel beter overbrengen dan muziek op cd.
Trouw je in de kerk? Informeer even bij de pastoor, want niet elke pastoor staat open voor live muziek tijdens zijn mis.
Trouw je in de feestzaal of op een aparte locatie, zorg dan dat je hierover goed communiceert met de verantwoordelijke of overheidsinstanties (strand, etc).

Laten we even overgaan naar de receptie.
Achtergrondmuziek is een sfeermaker. Het zorgt ervoor dat gesprekken niet overgaan in ongemakkelijke stiltes.
Ook bij een receptie kan je kiezen tussen verschillende vormen van achtergrondmuziek.
Gaat de receptie door in een feestzaal, dan zorgen zij vaak voor achtergrondmuziek.
Is de dj reeds aanwezig? Vraag hem of hij al een achtergrondmuziekje kan opzetten.
Wil je het liever live, dan kan je misschien de muzikanten van de ceremonie ook vragen voor de receptie? Als je combinaties maakt met dezelfde muzikanten kan je vaak een voordeligere prijs afspreken dan als je alles apart zou boeken bij verschillende leveranciers.

Het avondfeest, tot in de vroege uurtjes. DJ of live-band?
Veel mensen kiezen voor een dj binnen de familie of iemand die ze via via kennen en daar is op zich niets mis mee, maar zorg dat jullie je goed voelen bij die keuze. Nonkel Jos die nog wat plaatjes op zolder heeft liggen zal misschien wel gratis komen draaien, maar speelt niet meteen de muziek waar jullie op uit de bol gaan.
Kijk eens rond op internet, ga eventueel eens op voorhand kijken naar een paar dj’s of vraag enkele referenties aan vrienden.
Vaak heeft een feestzaal een vaste dj die je voor een aanvaardbare prijs kan bijboeken. Zorg er hier wederom voor dat deze dj bij jullie stijl past. Ook hier kan je op voorhand eens vragen of je een set kan bijwonen.

‘Voor ons geen schlager, en ook die of die artiest willen we niet horen’. Regelmatig hebben mensen een hele waslijst aan nummers die ze absoluut NIET willen horen op hun feest. Vaak zijn het net die nummers die de tantes en nonkels komen aanvragen bij de dj. Het is uiteraard jullie feest, maar zorg dat iedereen zich een beetje amuseert! Je zit op een huwelijk nu eenmaal met een heleboel verschillende leeftijden.
Veel dj’s spreken een vaste prijs af tot een vooraf afgesproken uur, elk uur dat jullie vragen om langer te spelen rekenen ze een overuur aan. Maak hierover op voorhand goede afspraken zodat je de avond zelf niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Live muziek te duur? We gaan een kat een kat noemen: een volledige live-band op je avondfeest kan een budgettaire uitdaging zijn! Je hebt de band, de geluidsinstallatie en ook een beetje licht mag niet ontbreken. De meeste live bands brengen een set van 90 à 120 minuten, maar dat is uiteraard niet voldoende om heel jullie avond te vullen met muziek. Je hebt dus nog een dj nodig om de rest van de avond af te sluiten.
Een dubbele kost? Dat dan misschien ook weer niet. Vaak werken bands samen met dj’s die dan na hen over nemen in dezelfde stijl en sfeer. Zo kan je ook combinaties boeken waardoor je weer kan besparen.

Heb je al iemand geboekt voor je ceremonie? Informeer bij eens naar hun mogelijkheden of tips voor jullie avondfeest!
Ben je op een huwelijk geweest en vond je de muziek geweldig, onthoud de namen of vraag een naamkaartje en bewaar het voor jouw grote dag!

Als ik nog één tip mag meegeven: probeer de mensen te ontmoeten voor je ze definitief boekt. Zo kan je zien of er ook persoonlijk een ‘klik’ is. Ikzelf nodig al mijn klanten uit voor een koffie en een leuk gesprek. Zo kunnen we elkaar al wat leren kennen en kunnen we het verloop van de dag of de ceremonie al even overlopen in grote lijnen. Dit geeft voor de bruid en bruidegom in spé een gerust gevoel en ook wij hebben zo een beter beeld over hun verwachtingen.

Oh! Bijna vergeten! We hebben het nog niet over de openingsdans gehad! Wel, laten we dat houden voor een volgende post 😉

Ps: wist je dat je voor een huwelijk geen Sabam hoeft te betalen?! Leuk cadeau hé!

Muzikale groetjes,

Zina